flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не тішмо себе обновками – можливі «підстави»

09 березня 2016, 10:27

Не тішмо себе обновками – можливі «підстави»

Як засвідчує судова практика, час від часу на ринках нашого краю офіційно зареєстровані приватні підприємці пропонують покупцям товари ніби-то заморських брендів. І тільки згодом фахівці-експерти констатують, що ці «ексклюзиви» виготовляються у місцевих підпільних цехах, в антисанітарних умовах та з вітчизняної продукції…

Зокрема, нещодавно «почесне» місце на лаві підсудних Садгірського районного суду м. Чернівців займала 46-річну жительку с. Припруття  Новоселицького району. Із матеріалів кримінального провадження стало достовірно відомо, що на території МТК «Калинівський ринок» впродовж 2014 року жінка спеціалізувалась на роздрібній та оптовій торгівлі кількох препаратів для захисту рослин, право власності на які належали заокеанським компаніям. Коли ж правоохоронці та фахові експерти більш предметно поцікавились досить активною підприємницькою діяльністю жінки, виявилось, що практично вся продукція,  що перебувала на прилавках двох контейнерів на ринку та зберігалась у складському приміщенні за місцем її проживання – фальсифікована,  і лише зовнішнім виглядом нагадувала оригінали.

Таким чином даного підприємця було викрито у вчиненні незаконного використання чужого знака для товарів та послуг. І за скоєний інкримінований злочин суд призначив їй покарання у вигляді штрафу у розмірі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 8 тис. 500 гривень. За цим же вердиктом вилучені підробки - майже двадцять кілограмів препаратів «Зенкор», «Байлетон» та  «Зенкор», а також шість літрів  «Дерозал» та  «Превикур» буде конфісковано та знищено.  Окрім того, жінка зобов’язана у повному обсязі відшкодувати потерпілим власникам торгових знаків - компаніям Bayer AG/Байєр АГ та Bayer Intellectual Property GmbH/Байер Інтелектуал Проперті ГмбХ заподіяну матеріальну шкоду у сумі 24 тис. гривень.

            Досить серйозне покарання нещодавно признаено і 50-річному жителю с. Валя Кузьмін Глибоцького району. Цей же Садгірський районний суд м. Чернівці нещодавно офіційно засвідчив, що підприємець у власних торгівельних магазинах на території НВТК «Добробут» (вул. Калинівська обласного центру) впродовж 2014 р. пропонував покупцям спортивний одяг під виглядом оригінального брендового одягу торгової марки «Adidas». Окрім того, за місцем проживання зберігав не лише ці фальсифіковані товари, але й вогнепальну незареєстровану вогнепальну зброю - виготовлений заводським способом, справний і придатний до стрільби  9-мм пістолет конструкції Штейр «STEYR» зразка 1911 року.

У судовому засіданні провина фігуранта у даних кримінальних правопорушеннях була встановлена у повному обсязі і за скоєне йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі на три роки із конфіскацією та знищенням незаконно виготовленної продукції - 30-ти одиниць спортивних костюмів, на яких протиправно були нанесені позначення торгової марки «Adidas». Однак, на підставі ст. 75  та 76 КК України підсудний від відбування основного покарання звільнений. Йому встановлено однорічний випробувальним строком та певні обмеження у поведінці, а також зобов’язано відшкодувати збитки у сумі 19 тис. 950 гривень, заподіяні компаніям Adidas International Marketing B.V.» та «Adidas AG».