flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сучасні «копитники» Буковини

18 квітня 2016, 15:05

Сучасні «копитники» Буковини

На початку 40-х років минулого століття у нашому краї були досить поширені крадіжки сільськогосподарських тварин. На жаль, час пройшов, а аналогічні посягання на приватну власність громадян  продовжують мати місце.

Зокрема, до кримінальної відповідальності нещодавно притягнуто двох 23-45-річних жителів с. Коровія Глибоцького району. На лаві підсудних місцевого районного суду вони звинувачувалась у тому, що ще восени 2013 р. проникли на територію приватного господарства мешканця місцевого с. Грушівка і прибрали до рук двох ягнят породи «OSTFRIZA»,  спричинивши тим самим господареві матеріальної шкоди на 1 тис. гривень. Тривалий час цей злочин рахувався у «висяках». І все ж правоохоронці встановили крадіїв, а служителі Феміди за скоєне старшого із них, в якого і  до цього була судимість за злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, на два роки та два місяці відрядив у місця обмеження волі.  За цим же вердиктом молодший із фігурантів теж мав цілий рік провести у цій же колонії, але, врахувавши певні обставини від виконання цього покарання суд його звільнив із випробуванням, встановивши однорічний іспитовий термін. виді 1 (одного) року обмеження волі.

          Днями перед учасниками судового засідання у Кіцмані про свою пристрасть до шашликів довелось «звітувати» і 23-річному жителю місцевого  с. Борівці. Зокрема, зізнався, що близько другої години ночі 29 травня п.р. на одній із вулиць сусіднього с. Киселів він помітив невеличке порося (вартість – 800 грн.), яке намагалося втекти із домогосподарства господаря. Проявляючи вправність, наздогнав та впіймав тварину, наніс їй удар по голові ногою, а згодом і каменем. Завантажив «трофей» на велосипед та попрямував до рідної оселі, щоб ласувати «свіжину». Був визнаний судом винним у скоєнні цієї крадіжки і покараний у вигляді 160 годин громадських робіт на об’єктах, де на обід свіжого свинного м’яса не подають.

Кримінальна практика засвідчує також, що «ласим» об’єктом посягань були та залишаються сільськогосподарські корови. Зокрема, нещодавно про подібний злочин на лаві підсудних довелось «звітувати» 25-річного жителя с. Мамаївці, що на  Кіцманщині. У залі засідання стало достовірно відомо, що 6 липня 2015 р  із місцевого пасовища  загального користування смт. Лужани він викрав чужу корову віком півтора роки вартістю у 8 тис. гривень, яку згодом  реалізував сторонній особі. Звичайно ж, був встановлений, викритий у даному злочині, а тепер за скоєне судом покараний у виді громадських робіт тривалістю у 220 (двісті двадцять) годин.

            Довелось днями червоніти на лаві підсудних, розповідаючи про свої «подвиги», і 63-річній пенсіонерці із с. Зелена Кельменецького району. Жінка була визнана винною в тому, що 19 травня п.р. із місцевого пасовища, що в урочищі «Сад», викрала одразу двох «годувальниць» своїх земляків – корову та телицю вагою у 310 та 400 кг (збиток відповідно - 6 тис. 510 та 8 тис. грн.) і одразу ж збула їх заготівельнику. За скоєне фігурантку судом оштрафовано на 900 гривень та зобов’язано відшкодувати потерпілим заподіяні матеріальні збитки.