flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Внесено зміни до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України

14 березня 2023, 09:44

Наказом Державної судової адміністрації України від 10 січня №8 внесено зміни до Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, які торкають питання електронної форми копії судового рішення.

Так, абзац перший пункту 2 розділу ХІ, який регулює засвідчення та видавання копій судових рішень і документів, після слів «копія судового рішення» доповнили словами «у паперовій формі».

Отже, тепер цей абзац буде звучати так:

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення у паперовій формі, засвідчена відповідно до вимог Інструкції, надсилається у порядку, визначеному законом.

Також пункт 2 доповнили новим абзацом такого змісту:

Копія судового рішення в електронній формі може бути надіслана в порядку, передбаченому процесуальними кодексами, з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги» та Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Крім того, передбачено, що порядок пред'явлення до виконання виконавчих документів, виданих у формі електронного документа, визначається Міністерством юстиції України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридичній газеті» розповіли у ДСА, що незабаром (орієнтовно, у січні-лютому 2023 року) в Електронному суді стане доступним додатковий функціонал пред’явлення електронних виконавчих документів до примусового виконання.

Відповідні роботи вже виконані на стороні Електронного суду. Ведеться розробка на стороні Міністерства юстиції.

Після цього:

  • У кабінеті стягувача (фізичної особи) стане доступною можливість дистанційно пред’являти до виконання отриманий виконавчий документ в електронному вигляді, обравши відповідний орган виконавчої служби чи приватного виконавця;
  • Для судів з’явиться можливість автоматизованого надсилання до органів виконання електронних виконавчих документів, які відповідно до процесуального законодавства мають пред’являтись до виконання безпосередньо судами (зокрема рішення про накладення адміністративних штрафів).
  • Для Державної судової адміністрації України також з’являється можливість електронного пред’явлення до виконання виконавчих документів, стягувачем з якими відповідно до законодавства визначено ДСА України (за рішення про стягнення судового збору та про накладання штрафу як засобу процесуального примусу).
  • В найближчих планах також розробка сервісу надсилання виконавчих документів до ДІЇ з можливістю їх подальшої оплати та пред’явлення до виконання через цей застосунок.

Також під кінець року, як повідомили «Судово-юридичній газеті» у ДСА, було завершено розробку ще одного важливого сервісу - «Електронні виконавчі документи».

Як це буде працювати?

  • Електронні виконавчі документи, після підписання КЕП судді, надсилаються до Електронного кабінету стягувача та боржника;
  • Боржник зможе онлайн оплатити всі передбачені у виконавчому документі платежі, в тому числі адміністративні штрафи, судовий збір та інші зобов’язання;
  • Інформація про сплату платежів надходитиме в Електронний кабінет стягувачу та в матеріали справи до Автоматизованої системи діловодства суду.

Судово-юридична газета